photo-1446410320700-66a291be8daaDoor Heleen | Hoe mooie foto’s eruitzien hoef ik jou niet te vertellen. Als blogger doe je overal inspiratie op. Op andere blogs, in magazines en op Pinterest. Maar hoe zet je die goede smaak nu precies om in goede foto’s voor je eigen blog? Zeker als je nog geen jaren bezig bent is het soms best lastig om elke keer goede foto’s te maken. Misschien heb je af een toe een lucky shot en wil je meer controle of zie je nog geen duidelijke eigen stijl (terwijl iedereen altijd roept hoe belangrijk dat is).

Ik geef je 3 tips mét opdrachten om ervoor te zorgen dat je steeds vaker ook echt de foto’s maakt die je in je hoofd hebt. Ook als je geen fancy camera hebt!

Profielfoto

Een profielfoto is één van de belangrijkste foto’s op je website en ik zie vaak dat bloggers hier meer uit kunnen halen. Als eerste: er is geen vaste formule voor het maken van een goede profielfoto. Dat ligt uiteraard helemaal aan jouw stijl. Met deze 3 opdrachten maak je in no time een goede profielfoto:

  • Omschrijf je stijl in 3 kernwoorden. Hoe wil je overkomen? Wat is het verhaal achter je blog? Persoonlijk, clean, uitbundig? Ga na hoe je dit kunt laten zien in je profielfoto.
  • Zorg dat je eruit springt. Sfeer is goed, maar het gaat wel vooral om jouw gezicht. Zorg voor een rustige achtergrond.
  • Maak connectie. Je lezers willen jou leren kennen en oogcontact is daarbij de meest logische optie.

Productfoto’s

Productfoto’s kunnen lastig zijn omdat je een duidelijk beeld wilt neerzetten en dat ook graag wilt combineren met sfeer. Met deze drie stappen worden je productfoto’s een eitje.

  • Maak je foto duidelijk: het meest voor de hand liggende is om te beginnen met een witte achtergrond. Ook al klinkt het misschien saai: doe het wel. Je hebt zo een duidelijke foto en dat is bij producten heel erg belangrijk.
  • Ga nu eens iets creatiever denken, maar houd het eerst nog wel simpel. Ga bijvoorbeeld eens kijken naar kleurcombinaties die je kunt maken.
  • En nu ga je all-out: tijd om te spelen én om heel veel fouten te maken. Maar zo leer je. Probeer een setting te maken. Ga terug naar je drie kernwoorden en kijk naar wat je daar mee kunt in combinatie met je product.

Outfitfoto’s

Niet alleen fashionbloggers fotograferen outfitfoto’s. Soms wil je simpelweg een flatteuze foto van jezelf of iemand anders kunnen maken.

  • Leer je instellingen kennen. Heb je een spiegelreflex? Doe jezelf een lol en stap van de automatische stand af. Gebruik je een simpelere camera? Je kunt vaak meer dan je denkt met de camera die je al hebt: zorg dat je er echt alles uithaalt dat erin zit.
  • Locaties scouten: je hebt geen pracht locatie nodig voor goede foto’s. Loop eens een rondje door je stad of dorp met een vriend of vriendin en test locaties uit. Maak een lijstje van 5 mogelijke locaties zodat je daar volgende keer niet meer over na hoeft te denken.
  • Leer de basics over poseren. Net zoals je geen top camera nodig hebt of een pracht locatie hoef je ook echt geen Doutzen Kroes te zijn voor een goede pose. Er zijn een aantal basisregels die je jezelf eigen kunt maken en wees niet bang om te experimenteren. Poseren is echt een kwestie van oefenen en niet alleen voor de spiegel, maar juist ook echt voor de camera. Je kunt het!

Download jouw cadeau!

Ja ja, het is écht waar. Heleen heeft speciaal voor jou een magazine gemaakt over fotografie met nog veel meer tips die je kunt gebruiken. Gewoon. Gratis! Je kunt het hier downloaden. Vergeet vooral niet te laten weten wat je ervan vond, we vinden het ontzettend leuk om te horen!

heleen Dit is Heleen

! Haar doel is om jou te helpen je website mooier en beter te maken dan hij nu al is door je van alles te leren over fotografie. Daarnaast heeft ze een andere (niet meer zo geheime) missie om jou te laten zien dat je meer kunt dan je zelf denkt. Bloggen en fotografie zijn echt haar passies en dát zie je ook echt terug op haar blog heleenschrijvershof.nl.