Na je hele ziel en zaligheid te hebben gelegd in het bereiden van een overheerlijke maaltijd, een taart waar de lokale patisserie nog een puntje aan kan zuigen of een to-die-for smoothie is het zo ver: nog even een foto maken en online zetten maar! Althans… dat denk je. Want na het schieten van wat foto’s lijkt het op de gevoelige plaat helemaal niet als op het gerecht in real life. Een uurtje foodstyling is geen overbodige luxe, en wij hebben tien tips voor je! Vandaag de eerste vijf.

#1 Gebruik kleine schalen en kommen

Wanneer je je gerecht opmaakt, maak dan gebruik van kleine kommen, borden en schalen. Een aardbeiensmoothie (met natuurlijk aan de bovenkant een aardbei) waarvan een druppel over de rand naar beneden gutst ziet er net wat lekkerder uit. Hetzelfde geldt voor volle borden: als je een klein gerecht presenteert, kan het er al gauw saai uit gaan zien. Maar door een kleiner bord te gebruiken en dit aan te kleden met kruiden, besjes of wellicht een plaat van dipsausen, is het hele totaalplaatje al veel aantrekkelijker. Let op! Net als te weinig, bestaat er ook teveel. Overdrijf dus niet met te kleine schalen en teveel eten zodat het een opgepropte bedoening lijkt.foodfoto#2 Creëer de ‘oh jammie’-factor

Na uren te hebben gescrolld op Pinterest, zijn er een aantal gerechten die direct de aandacht trokken, of waar je juist langs scrolde. Waar zit nou het verschil? Blijf altijd onthouden dat food styling gaat over het eten zélf. Je lezers moeten kwijlend achter hun bureau zitten bij het zien van je nieuwste gerecht. Zoom een foto daarom expres in bij het maken van een perfect rode, malse biefstuk, een toetje waar het caramel over de rand druipt of een fruitcocktail waar de versheid van de framboos van het beeld af te lezen is.

#3 kies je ‘foodmood’

Elk gerecht heeft wel een mood. Waar een zomerse salade of fruitcocktail meer een ‘frisse’ omgeving nodig heeft met lichte kleuren, kan de styling voor en familiegerecht best wat donkerder en ‘gezelliger’. Denk, voordat je je gerecht bereid, wat jouw foodmood voor die dag is, zodat je dat niet meer hoeft te bedenken als je gerecht shootklaar is. Denk ook aan je tafel of het tafelkleed is aankleding.

#4 gebruik attributen

Een van de leukere onderdelen van food styling: aan de slag met attributen! Haal je mooiste glazen uit de kast, kies je favoriete bestek en werk met de kommen waar je zo blij mee was toen je ze kocht. Maak van alles een kloppend geheel, en zorg er ook voor dat er wat attributen op de achtergrond staan. Een belangrijk aspect van foodstyling is dat het totaalplaatje kloppend moet zijn. zet eventueel wat schaaltjes achter je gerecht, maak gebruik van een mooie loper of opvallende servetten. Vergeet je robuuste houten tafel of metalen plaat niet om op te fotograferen!

attributen

#5 Spice up your light

Schaduw is niet alleen goed voor wat diepte en textuur in je foto, maar ook voor de hele sfeer eromheen. Is de tafel chique gedekt, het mooiste bestek klaargelegd en zojuist een romantisch diner voor twee gefabriceerd? Kom maar op met die schaduw! Je zult zien dat door speling met licht, je foodstyling nog completer maakt. Anderzijds geldt dit natuurlijk voor een lichte, frisse maaltijd, die vaak wat lichtreflectie nodig heeft om het geheel wat helderder te maken. Je zult zien dat, als je eenmaal de fijne kneepjes van het (licht)vak heb, de foodfoto’s een stuk makkelijker zullen gaan. Gewoon een kwestie van oefenen!

Nog iets om eens over na te denken: vraag jezelf af of je je eigen gerecht direct zou maken bij het zien van je foto’s. Is het antwoord ja? Give it a go en bloggen maar!

Volgende week de volgende vijf tips op het gebied van foodstyling. Heb jij alvast wat aanvullingen voor foodbloggers? Sharing is caring!

Bron: Simply Delicious Food