De Telegraaf Gouden Gehaktbal is een wedstrijd waarbij op zoek wordt gegaan naar de beste gehaktbal van Nederland. Geen wedstrijd over wie de beste kook skills van het land heeft, maar een wedstrijd puur gebaseerd op creativiteit, een snufje smaak en een klein beetje geluk. Daar moeten de foodies van Blog Society ook wel iets mee kunnen, je hoort daar dus binnenkort meer over! Ondertussen namen wij contact op met Jennifer Brouwer, de winnaar van 2014 en stelden haar wat vragen ter inspiratie en natuurlijk om de kunst een beetje af te kunnen kijken. Hoe win je zo’n wedstrijd?

goudenbal

Hoe lang ben je al bezig met koken?

Het koken is mij met de paplepel ingegoten. Mijn opa was banketbakker en is later Verona Gelati begonnen± de lekkerste ijssalon van Amsterdam. Mijn ouders hebben de ijssalon overgenomen. Mijn vader maakt al het ijs zelf en mijn moeder maakt maaltijden waaronder gehaktballen! 

 Ben je altijd al een ondernemende kok geweest. Zo ja… aan hoeveel wedstrijden heb je meegedaan?

De Gouden Gehaktbal 2013 was de eerste wedstrijd waar ik aan mee deed, al kwam ik er toen de avond van te voren pas achter. Dus ik 4 gehaktballen uit de vriezer getrokken (en mijn moeder ook) en die hebben we de volgende dag zonder al te veel voorbereiding dus ingeleverd.

Mijn moeder kreeg 0,2 punten hoger dan ik, en daar baalde ik natuurlijk van. We hadden beide geen podiumplek maar de strijd was begonnen tussen moeder en dochter en hebben elkaar beloofd het volgende jaar ons best te doen.

Voor de wedstrijd van 2014 hebben we dan ook ons best gedaan met als resultaat dat ik niet alleen hoger eindigde dan mijn moeder maar gewoon 1e werd. Dat had ik natuurlijk niet verwacht. Er deden geloof ik wel 40 mensen mee of zo.

Na deze overwinningsroes heb ik me ook ingeschreven voor de streektaart 2015 (http://streekchef.smaakvandestreek.nl/kookwedstrijd/streektaart-2015/). Hier geen winst behaald, maar weet nu wel wat ik kan verwachten voor 2016.

 

 Vanwaar het idee om mee te doen aan de Gouden Gehaktbal?

In 2012 ben ik naar de open dag geweest van het Foodcenter en zag ik dat er een gehaktballen wedstrijd was. Toen ik (er nog al laat) achterkwam in 2013 dacht ik: “nu doen we mee.”

 Is je recept online te vinden, zo ja wil je dit delen of is dit topgeheim?

Natuurlijk is mijn recept geheim, zeker omdat ik weer mee wil doen aankomend jaar.

 Wat ging er door je heen toen je gewonnen had?

Vooral verbazing, ik ging er echt niet vanuit dat ik gewonnen had namelijk.

 Heb je nog leuke dingen meegemaakt doordat je gewonnen had?

Absoluut, ik ben gebeld door SBS 6, ben op de radio geweest als “het lekkere wijf van kwart voor 5” bij Jeroen van Inkel op Radio Veronica, tot 2x toe in de Telegraaf.  Hartstikke leuk allemaal.

 

 Kan je nu nog gehaktballen zien?

Toevallig had ik gisteren nog gehaktballen :-) Maar ik moet zeggen: de eerste maanden na de wedstrijd wilde iedereen (zelfs mijn orthodontist, mijn oma plus vrienden van haar in het tehuis en mijn schoonfamilie allemaal gehaktballen eten.) Toen maakte ik er veel te veel dus ben blij dat die hype een beetje is gaan liggen. Toen was ik er wel een beetje klaar mee. Zeker om dat onze koelkastruimte beperkt is.

  Wat is jouw lievelingseten?

 Hmm geen idee er is zo veel…. ligt ook een beetje aan de stemming die ik heb.

 Heb je nog tips voor alle dappere foodies die zich ook in de strijd voor de Gouden Gehaktbal 2015 willen gaan storten? Wat moet je voor niet doen en wat wel.

Ik denk dat de basis het belangrijkste is, zorg dat je vlees van een goede slager haalt. En test ook de verschillende slagers, de kwaliteit van gehakt verschilt echt heel erg. Ik wil wel verklappen dat mijn gehaktballenslager Rene van der Schaft is op de Kinkerstraat.

Let er op dat als je je ballen klaar hebt dat je ze niet op een heet pitje laat  staan. Heb je mooie ballen gemaakt, worden ze nog zwart aan de onderkant….. altijd jammer.

 

Goudenbal telegraaf