artists-workspace

Je kent ze wel. Van die mensen die dag in dag uit bruisend achter hun bureau zitten, wat belangrijke meetings tussendoor hebben, de dag afsluiten met een nuttige netwerkborrel en er alsnog voor zorgen om alles (binnen de tijd!) keurig af te ronden. Ik hoor je denken: waar hálen ze die productiviteit vandaan?

Pay attention, hier de zeven gewoontes van zeer productieve professionals. Aan de slag, en vlug!

  1. Ze maken van prioriteiten échte prioriteiten.

Het geheim van de productieve mens is dat zij weten dat het niet relevant is of een taak spannend of juist iets minder spannend is. Ze zien de realiteit onder ogen dat de to-do list die voor hun ligt, hoe dan ook gedaan moet worden. Hoofd- en bijzaken onderscheiden is hierbij wel van belang. Prioriteit van de taken op een lijst zijn vaak gebaseerd op basis van hoe snel iets gedaan moet worden (taken met een deadline, vooral als deze deadline van een externe partij komt). En ga bij jezelf na: hoe fijn is het om een activiteit van je to-do list af te strepen waarvan je weet dat er een deadline aan zit! Die oude mail in je inbox die –ook nodig- opgeruimd moet worden, kan nog wel een halve middag wachten. En het opruimen van je kamer of huis ook.

  1. Ze geven hun doel een tijdslot mee

Een doel zonder een tijdlijn is als een recept zonder ingrediënten. Je bent al een stap verder als je überhaupt doelen hebben gesteld, maar toch moet het doel een bepaalde urgentie hebben wil je je productiviteit opschroeven. Afleiding wordt hierdoor minder en je bent geneigd een periode harder door te werken als je weet dat je het binnen een bepaalde tijd moet halen.

  1. Professionals stellen grenzen – ja dat kun jij ook leren!

Het stellen van grenzen is een van de dingen waar heel veel mensen moeite mee hebben. Maar af en toe is het nodig om jezelf toe te spreken dat dingen nu eenmaal gedaan moeten worden. Spoor jezelf dus aan om dingen voor een bepaalde tijd af te hebben. Overtuig jezelf er van dat het toch echt een vervelende nacht gaat worden als je dit niet voor zes uur af hebt en stop met het verspillen van tijd met enkel de gedachte ‘ik moet zo echt aan de slag’. Raap jezelf bij elkaar en doe het ook echt! De belangrijkste trigger om zelf productief te zijn ben je toch echt zelf.

  1. Ze hebben de controle over de technologie – niet andersom

Maar met maar een beperkt aantal uren in een dag weet de perfecte productieve prof dat vijf minuten op Facebook al gauw twee uur worden. Professionals delen hun dagen op in tijdsblokken om snel mail te kijken of even het Facebook overzicht te bekijken, maar kunnen na de afgesproken tijd ook zo weer verder met hun belangrijke bezigheden. Ben je zelf ook zo iemand die Facebook maar niet af kunt sluiten? Geef jezelf een paar kwartiertjes ‘cadeau’ dat je op sociale media mag zitten gedurende de dag. Maar hou het onder controle zodat je niet twee uur later nog kattenplaatjes zit te kijken.

  1. Professionals nemen strategische breaks

Geen mens ter wereld is in staat om 24 uur per dag gefocust te blijven. Dat hoef je dan ook helemaal niet van jezelf te verwachten. Sterker nog, het inlassen van een break zorgt ervoor dat je je je concentratie niet verliest bij je volgende klus. Hou de formule aan dat je om de negentig minuten een pauze van vijf tot tien minuten in last, om te voorkomen dat je vast komt te zitten in je werk of de focus verliest. Haal wat te drinken, maak een korte wandeling en ga weer verder waar je gebleven was. Je merkt dat je hierdoor veel gerichter te werk gaat dan dat je vijf minuten ‘even’ onzinnige dingen gaat bekijken op social media kanalen – waar je stiekem dan alsnog in blijft hangen -.

bbcf7233fab351cc8e6bcaf57dab6c36

  1. Ze doen niet aan multitasking

Vroeger werd wel eens gezegd dat vrouwen meerdere dingen tegelijk kunnen. Wat natuurlijk ook ontzettend waar is. Maar voor een productieve dag wordt het afgeraden om te gaan multitasken. Daar komt ook bij kijken dat het tevreden gevoel veel meer waard is als je een deadline af hebt, dan dat je vier verschillende taken half hebt afgerond. Om nog maar te zwijgen over de kwaliteit van die taken. Focus dus op een ding, beloon jezelf als je iets af hebt en ga dan verder met de volgende taak.

  1. Slapen wordt een topprioriteit

Niet genoeg slapen is een 100% garantie voor een niet productieve dag. Minder dan zeven uur slapen kan al zorgen voor minder focus, minder productiviteit en minder motivatie. En alhoewel je daar niet altijd over nadenkt, of het idee hebt dat je toch echt wel presteert met weinig slapen, zeggen onderzoeken wat anders.

Productieve mensen weten dat het minimaal slapen van zeven uur geen luxeding of een optie is, maar een noodzaak voor het nastreven van een productieve (werk)week. Met dit in hun achterhoofd plannen ze  hun dag, taken en doelen, staan ze op consistente tijden op zodat het lichaam op het hoogtepunt van productiviteit is. En eigenlijk is het toch stiekem helemaal geen straf om wat eerder naar bed te gaan? ;)

 

Bloggers van Blog Society geven zelf trouwens regelmatig tips om je concentratie te verbeteren, of je output te verdubbelen. Check bijvoorbeeld het blog van Tasty Nilou’s over het verbeteren van concentratie tijdens het bloggen.  Meer tips, of wil jij graag je ervaring delen? Mail ons gerust met je ideeën!