Vandaag zetten we een spotje op het blog www.iamafoodie.nl, een van onze Gouden leden. Zij blogt over gezonde voeding.

Marijke@work2

 

We zien dat je gebruik maakt van verschillende gastbloggers, waarom die keuze en wil je wat meer over ze vertellen?

De blogs op Iamafoodie.nl gaan over alles wat met gezonde & duurzame voeding te maken heeft. Alle bloggers op iamafoodie.nl zijn werkzaam als diëtist, en het merendeel heeft aanvullend een universitair diploma op zak: zoals voedingswetenschappen, gezondheidswetenschappen, Evidence based practice en bewegingswetenschappen. Toch denkt geen van ons de wijsheid in pacht te hebben. We hebben allen onze eigen expertise, en vullen elkaar aan. Daarnaast reviewen we elkaar zo nu en dan op inhoud. Wat mij betreft zijn het dan ook geen gastbloggers, we zijn een team.

Wat is jouw / jullie missie?

Wanneer we eten, wat we eten, en hoe we eten: een wereld van verschil met 50 jaar geleden. De overdaad van het aanbod en onze huidige manier van eten veroorzaakt deels de huidige westerse gezondheidsproblematiek. De voedingsindustrie houdt ons voor de gek met misleidende etiketten en onjuiste voedingsclaims van fabrieksproducten. Daarnaast lijkt een tegenreactie te ontstaan: speciale diëten, dieetboeken en het gebruik van superfoods is de actualiteit. Ook hier speelt de industrie handig op in met allerlei claims over de mogelijke effecten ervan. Voor consumenten is het vaak niet meer te begrijpen. Ook op internet is veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Onze missie is om hier een onderbouwd tegengeluid aan te geven. We geven inzicht in de verschillen tussen voedingsmiddelen, diëten, én inspireren hoe je zelf keuzes kunt maken en kunt zorgen voor een volwaardige, gezonde voeding. We delen graag onze kennis en vertalen wetenschap naar de praktijk. Wij staan voor gezond, vers (zonder pakjes en zakjes), zelf koken, duurzaamheid & biologisch. Uiteindelijk is de keuze aan de lezers zelf: op welke manier ga jij gezond eten?

Hoe ziet jouw dag er uit?

In het dagelijks leven werk in het VUmc als diëtist en docent. Geen dag is hetzelfde! De eerste uurtjes besteed ik vaak aan mail en voorbereiden van de patiënten die ik die dag ga zien. De patiënten die ik tijdens mijn spreekuur op de maag, darm en lever afdeling zie zijn van de voren al bekend. Daarnaast werk ik ook op 2 klinische afdelingen (aan bed). Dat is op consultbasis. Vaak weet je ‘s morgens dus niet welke consulten er die dag aangemeld worden. Naast patiëntenzorg houd ik me bezig met het geven aan onderwijs, bijvoorbeeld aan andere diëtisten, in de vorm van een post-HBO opleiding die ik met een aantal collega’s ontwikkeld heb. Afdelingswerkgroepen, projecten, landelijke netwerkbijeenkomsten en werkoverleggen horen ook bij het werk als diëtist. Ik werk 4 dagen per week in het VUmc en mijn blog beheer ik buiten deze dagen. Bijvoorbeeld in de avonduren of in het weekend. Ik noem het een uit de hand gelopen hobby :)

Wij hebben altijd het idee gehad dat bewust en gezond eten vrij veel inzet en commitment betekent. Het is makkelijker om mee te gaan met het standaard aanbod in de supermarkt. Hoe sta jij daar tegenover?

De meeste diëtisten werken met ‘Motivational Interviewing’ oftewel motiverende gespreksvoering. Dat is een gesprektechniek om patiënten en cliënten te begeleiden bij gedragsverandering. Want dat is waar het meestal om draait als je bewust en gezond wil gaan eten. Je moet structureel je gedrag aanpassen en het zelf echt anders gaan doen.

Volgens de Motivational Interview theorie kun je gedrag in 5 fases opdelen: Van fase 1 Precontemplatie: (je bent niet van plan om iets te veranderen aan je eetgedrag en ziet geen probleem)  t/m fase 5 (Behoud van gedragsverandering). Als je in fase 4 zit ga je pas daadwerkelijk over tot actie. Er zitten dus nog een aantal fases voor het punt dat een persoon daadwerkelijk tot verandering overgaat. Wij hopen dat we kunnen bijdragen aan dit proces: bewustwording van het belang van gezonde voeding icm kennis omtrent voeding zodat je zelf de keuze kan maken om tot actie over te gaan.

Ik denk dat het belangrijk is dat mensen SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden) doelstellingen maken voor zichzelf. In de praktijk werken wij daar als diëtist ook mee. Van de één op de andere dag jezelf een gezond en bewust eetpatroon aanmeten is een doelstelling die niet SMART is. Het is veel haalbaarder om kleinere doelstellingen te maken zodat je vervolgens ook tevreden met jezelf kunt zijn als het gelukt is! Bijvoorbeeld: 1 x in de week vegetarisch eten,  1 x per week mijn pastasaus zelf maken i.p.v. pakjes en zakjes, of 2 x per week een salade mee naar werk ipv broodjes hagelslag. Je kunt je doelstellingen steeds verder uitbreiden tot je bent waar je wil komen. Gedragsverandering wordt overigens pas na zo’n 3 maand een gewoonte. Je moet er dus echt voor werken.

Maak jij / jullie alle gerechten op je blog zelf?

We ontwikkelen geen receptuur zoals veel kookbloggers dat doen. We verzamelen wel recepten die in onze visie passen om mensen een idee te geven wat ze kunnen koken. Veelal zijn dit recepten uit kookboeken en van andere foodbloggers. Uiteraard maken en eten we veel hiervan ook zelf J

Noem ons drie bloggers die je als groot voorbeeld ziet. Als je geen voorbeelden hebt, dan gewoon drie blogs die je trouw volgt.

Ik heb geen voorbeelden maar wel een aantal blogs die ik er mooi vind. Super dat deze bloggers mensen inspireren om gezonder te eten. mynewroots.org, greenkitchenstories.com, www.sproutedkitchen.com

Op welke blogposts ben je zelf uitermate trots? Zou je er 2 van willen mee sturen?

Moeilijk kiezen. Ik vind het allemaal heel erg leuk  :P ! De Foodswap serie is erg leuk http://iamafoodie.nl/tag/foodswap/ omdat het erg praktisch is. Daarnaast ben ik wel trots op de onderbouwing in een aantal blogs, zoals de blogs over Superfoods: http://iamafoodie.nl/category/trends/superfoods-trends/

Waar zie jij I’m a Foodie over 3 jaar?

De blog groeit elke dag t.a.v. het aantal bezoekers en volgers. We krijgen ontzettend veel positieve reacties, dus ben heel positief over de toekomst ;). Over 3 jaar zie ik I’m a Foodie als een van de leading blogs over voeding en gezondheid in Nederland, en hoop ik dat we veel mensen hebben kunnen inspireren en iets hebben kunnen leren!

Marijke2